Tohle není Sýrie: Řádění tornáda zpustošilo obec Hrušky, jako kdyby zde vybuchla atomovka

Torza domů, zničený kostel, odnesené střechy a vytlučená okna v oblasti více než 300 metrů. Malebná jihomoravská obec Hrušky se po řádění tornáda probudila do rána jako vystřiženého z katastrofického filmu.

Ještě odpoledne 24.6 probíhalo v obci Hrušky jako jakýkoliv den v typické malebné vesnici na Břeclavsku. Stále zde bují tradiční bohatý kulturní život – plesy, hody, oslavy výročí konce válek. Kdo mohl 8. května tušit, že Hrušky, které mají kolem 1 500 obyvatel čekají za necelé dva měsíce chvíle, které budou válku připomínat. Po řádění tornáda se místní probudili do dne, kdy jejich domovy nejvíce připomínají oblasti jimiž právě prošla bojová fronta.

Meterologové sice varovali před bouřemi a silným větrem, lovci bouřek se již dva dny předem sjížděli na jižní Moravu předem, protože tušili, že situace pro vznik tornáda je ideální. Selhal hydrometeorologický úřad, když nevydal varování, před nebezpečím tornáda? Kdo, ví. Jisté je, že katastrofu, která přišla nečekal nikdo.

„Obcí se prohnalo tornádo, půl obce je srovnaná se zemí, zůstaly jen obvodové zdi bez střech, bez oken. Kostel nemá střechu, je bez věže, auta byla mrštěna na rodinné domy, lidé se neměli kam schovat. Obec od kostela dolů prakticky neexistuje. Škola je bez fasády, bez střechy, ke školce jsem se ani nedostal. Vyvrácené jsou stoleté lípy, smrky, je to šílené,“ uvedl místostarosta obce Hrušky pro Blesk.cz.

Místní se probouzejí do ošklivého rána. Mnozí přišli o domy v nichž žili celý svůj život. Mnozí z těch, kteří nebyli postiženi tak jako jejich sousedé pomáhají ostatním. „Myslela jsem, že jsme na tom špatně, ale když vidím, jak jsou na tom ostatní, uvědomuji si jaké jsem měla vlastně štěstí,“ vysvětlila Vlom.cz jedna z místních, která měla to štěstí, že žije v méně zasažené části obce a místo odstraňování drobných škod na vlastním domě pomáhala svým daleko postiženějším sousedům.

Míra solidarity se rozeběhla i po celé ČR. Na transparentní účet přibylo během necelého dne po katastrofě přes 100 milionů Kč.