Nejslavnější loď současnosti po půl roce opustila Suez. Připomeňte si vtipy, jež bavily celý svět

Loď Ever Given se stala v březnu 2021 nejznámější lodí světa, když na 7 dní zablokovala Suezský průplav. Nyní je konečně definitivně volná a opustila místo svého trápení, jež se zároveň stalo zdrojem mnoha vtipů.

Oznámila to agentura Reuters, podle níž se 7. červnece dala loď do pohybu z místa, kde bylo zadržováno od 29. března. Jedna z největších lodí svého druhu, která má na palubě až 18 000 kontejnerů byla propuštěna poté, co egyptský soud zrušil zadržování plavidla. Správa Suezského průplavu požadovala po majiteli lodě odškodné blížící se 20 miliardám Kč za záchranou operaci a další ztráty, které vznikly při týdenní řeznové blokaci, jedné z nejdůležitějších obchodních tras světa.

Ever Given se tehdy zašprajcovala v jednom z nejužších bodů průplavu, což vedlo narušení světového obchodu a zablokování přibližně 400 lodí na celý týden. Incident se stal terčem mnoha internetových vtipů, jež loď a její nehodu stylizovaly například do známých filmů, či si dělaly legraci z toho, že ji měl vysvobodit jeden malý bagřík.

Vtipy si můžete prohlédnout v galerii