Jak na klíště?! Jak správně vyndat klíště rychle a bezpečně

Jak na klíště
Sezóna klíšťat je v plném proudu a přes veškerá odpuzující opatření se snadno stane, že po návratu domů na svém těle nějaké to klíště objevíte. Pokud se už tak stane, je důležité klíště, co nejdříve odstranit. Přinášíme vám ideální návod, jak na to.

Rad jak na klíště existuje spousta. Na přisáté klíště navzdory častým radám, nepatří žádný olej, čí mast. Mohlo by se stát, že omámené klíště vyvrhne obsah svých střev do rány a zvýší tak riziko přenosu infekce. V žádném případě také přisáté klíště nemačkejte rukou či pinzetou. Před samotným vyndáváním klíštěte byste si měli umýt ruce, používání gumových rukavic není naopak nezbytné, pokud nemáte čerstvé oděrky či odřeniny.

Jak vyndat klíště

Nejbezpečnějším způsobem odstranění klíštěte je pomocí speciální karty se zářezy. Pomocí ní se jej pevně podebere a vytáhne bez rizika rozmačkání a následného vytlačení obsahu do střev. Alternativní možností je použít pinzetu. Chytněte klíště, co nejblíže kůži a mírným tahem pomalu vytáhněte.

V případě, že na těle objevíte malé klíštátko (larvu) můžete použít navlhčenou vatovou štětičku, pomocí níž klíště vyvikláte. Pokud se nepodaří klíště vyndat i s kusadly, nic se neděje. Samotná kusadla již nemohou způsobit infekci a tělo si s nimi poradí stejným způsobem, jako se zadřenou třískou. Zkrátka je vydrolí nebo postupně vyhnisá

Co dělat po vytažení klíštěte

Ihned po vytažení místo vydezinfikujte a sledujte, zda nedochází k zanícení okolí ranky. Pokud se v místě přisátí objeví zarudlá boulička, nemusí to to nutně znamenat nákazu. Může se jednat o lokální reakci, která časem zmizí.

Pokud chcete mít jistotu, že klíště nebylo nakažené, je důležité jej nevyhazovat. Místo toho, jej vložte do igelitového sáčku a pošlete do některé ze specializovaných laboratoří na vyšetření. Tato služba je ovšem placená. Pokud se jej místo toho rozhodnete bezpečně zlikvidovat, spláchněte jej jednoduše do záchodu.

Na závěr je třeba říct, že nejlepší prevencí před klíšťovou encefalitidou je očkování. Účinnost vakcíny přesahuje 99 procent a pravděpodobnost, že se očkovaný člověk nakazí, je tak naprosto minimální. Chránit očkováním je přitom možné již děti od jednoho roku věku.

Proti druhé z nemocí, lymské borelióze se bohužel zatím očkovat nelze. I zde se ovšem svítá na lepší časy. Čeští vědci z Akademie věd nedávno oznámili, že jejich testovaná vakcína dosahuje stoprocentní účinnosti.