Miloš Zeman obvinil BIS ze zrady. Odposlouchávají prý prezidenta a vydírají ústavní činitele. Možná i Babiše

Prezident Miloš Zeman obvinil BIS ze špiclování ústavních činitelů včetně prezidenta. Jedná se o nejzávažnější obvinění české tajné služby v její novodobé historii.

Miloš Zeman to prohlásil pro web Blesk.cz. S obviněním přišel podle jeho slov proto, že Michal Koudelka jako šéf BIS pokračuje ve své funkci i po 15. srpnu, kdy mu skončil mandát, který mu vláda prodloužila.

Závažná obvinění Miloše Zemana

“ Pan Koudelka nařídil odposlouchávání mého nejbližšího okolí. tím jsem odposloucháván i já,“ prohlásil Miloš Zeman s tím, že tím byl odposloucháván i on sám. Následně měl být premiérem Babišem informován, že odposlechy zastavil. Podle Zemana to ovšem není pravda, protože z útrob BIS se dozvěděl, že odposlechy pokračují.

Miloš Zeman zpochybnil, že by BIS dodržovala zákon, podle něhož by musel k odposlechům dát souhlas Předseda senátu vrchního soudu. Podle něj dlouhodobě BIS nechává odposlouchávat významné činitele, shání na ně kompromitující materiály, aby jimi mohla případně manipulovat a vydírat je. Jedním z nich by mohl být i Andrej Babiš, který podle prezidenta změnil během půl hodiny názor na Koudelkovo odvolání, poté, co ho šéf BIS navštívil.

Podle serveru Neovlivni.cz měla BIS odposlouchávat ekonomického poradce Martina Nejedlého a získávat informace k jeho byznysovým aktivitám v Rusku. Samotný Nejedlý ovšem není ústavním činitelem. O svém sledování prý neoficiálně věděl.

Prezident Miloš Zeman dlouhodobě usiluje o odvolání šéfa BIS Michala Koudelky. Celkem šestkrát již odmítl jeho povýšení do hodnosti generála. O BIS se pak vyjádřil jako o „čučkařích.“ 15. srpna vypršel Michalu Koudelkovi mandát v čele tajné služby, vláda rozhodla o jeho prodloužení s tím, že o jeho osudu má rozhodnout až další vláda, která vzejde s voleb konaných 8. a 9. října.

Američané zradili civilizovaný svět

K Afghánistánu se Zeman vyjádřil, že zradili civilizovaný svět. Podle něj není možné srovnávat Vietcong, který vyhnal Američany z Vietnamu s Tálibánem, který po dvaceti letech okupace Afghánistánu obsadil po stažení spojeneckých vojsk NATO během jediného týden téměř celé území a vyhnal dočasnou vládu.

„Tálibán je teroristická organizace, která chce ovládnout svět“, prohlásil Zeman. Podle něj kvůli stažení vojsk hrozí teroristické útoky, které budou vedeny z území Afghánistánu. NATO podle něj zklamalo a místo boje se věnuje verbálním provokacím proti Rusku a zbytečnému rozmisťování vojáků v pobaltských zemích.

Odmítl ovšem, že by svými výroky naznačoval, že by chtěl odejít z NATO. Zároveň však prohlásil, že by snížil jeho financování.

Miloš Zeman kritizoval tajné služby i v souvislosti s Afghánistánem

Do českých tajných služeb se navezl i při dotazu na jeho odhad z počátku srpna, že by se mělo začít s evakuací, protože Tálibán brzy ovládné území, což tajné služby zpochybňovali. „Kdybychom se opíral o informace tajných služeb, nevěděl bych téměř nic,“ prohlásil s tím, že to byla věc zdravého rozumu.

Zatímco kritizuje českou vládu, že nezahájila evakuaci včas, velvyslance Balouna, který jí posléze přímo na místě organizoval, navrhne na vyznamenání. Buď za zásluhy nebo za hrdinství.