Jak se zbavit ječného zrna přes noc: Přesný postup a na co si dát pozor

jak se zbavit ječného zrna přes noc? K jeho léčbě je potřeba přistupovat s rozmyslem, aby nenastaly komplikace. Tady je návod.

Hlavní příčinou vzniku ječného zrna je ucpání mazové žlázky, kdy začne docházet k hromadění mazu. Toto prostředí je pak ideální ke množní bakterií, které posléze pronikají do oka. Postupně se pak v místě postižené žlázky objeví na vnitřní nebo vnější spojivkové straně hnisající puchýřek, který někdy nemusí být přes celkový otok vidět.

Jak se zbavit ječného zrna přes noc

Krom již zmíněné bulky a otoku se ječné zrno projevuje horkostí, zarudnutím a bolestí postiženého víčka. Vytvoření bulky může také provázet svědění oka pocit, jakoby do něj něco spadlo. Faktem ovšem je, že při vhodné péči člověka ječné zrno přes nepříjemné projevy zásadněji neohrožuje. Důležité je hnisavý otok nevymačkávat, aby se nešířila infekce.

Ječné zrno zpravidla dozraje samo od sebe během několika dnů a praskne. Hnis se vyplaví a místo se samo zahojí. Až v případě, že obtíže nezačnou během po třech dnech vůbec ustupovat je na místě obrátit se na lékaře. Mezi tím mohou pomoci šetrné metody. Přikládat na pět minut na víčko nahřátý vlhký ručník několikrát denně, či jej namasírovat. Nenanášejte si na něj make-up a pokud můžete, vyhněte se na pár dní kontaktním čočkám.

Do oblasti babských rad pak patří například doporučení na rozmačkanou rozvařenou bramboru, do níž se přidá žloutek a kapka horkého mléka. Takto vzniklá kašička se pak má dát na čisté přežehlené plátýnko a třikrát denně přikládat na oko.

Jak na masáž očí si můžete prohlédnout na videu

Jak předcházet ječnému zrnu

Ječné zrno tedy v drtivé většině případu vaše zdraví zásadně neohrozí, přesto je to problém nepříjemný a určitě se vyplatí jeho vzniku předcházet. Zejména pokud trpíte na jejich vznik, měli byste dodržovat tyto zásady.

Nesahejte si do očí rukama a ty si pro jistotu pořádně myjte včetně využití dezinfekčního gelu. Nepoužívejte prošlá malovátka a obecně s make-upem zacházejte rozumně. Určitě s ním nespěte. Zároveň dbejte pečlivě na hygienu kontaktních čoček a snažte se chránit zrak před nečistotami.

Při práci s nářadím používejte ochranné brýle a pokud trpíte na záněty oči, dodržujte pečlivě pokyny lékaře. Riziko vzniku ječného zrna při dobrém doléčení infekce rapidně klesá. Otázkou, jak se zbavit ječného zrna přes noc se pak již nebudete muset trápit.

PŘEČŤETE SI TAKÉ:

Nejjedovatější houba na světě: Najdete jí v Česku a jak jí poznat