Jak na kocovinu. Zbavte se jí snadno a rychle

Každý z nás si čas od času prožil matku všech kocovin. Co dělat pokud se objeví znovu?

Pro většinu z nás není návštěva matky často nijak příjemná záležitost. Vlastní se jen tak zbavit nemůžete, ovšem matku všech kocovin lze do značné míry potlačit. Co tedy pomáhá? Když vynecháme absurdní představu, že bychom přestali pít a tím kocovinu zcela odstranili z našeho života zůstává několik zaručených receptů, které pomáhají.

Co je vlastně kocovina

Kocovina je označení pro vedlejší účinky konzumace alkoholu. Je způsobena dehydratací organismu a nastupuje až poté, co z těla vyprchají pozitivní účinky alkoholu. Kocovina a její příznaky přetrvávají několik hodin až jeden den. Výjimečně po obzvlášť vydařené pijatice se mohou projevovat i déle.

K příznakům patří bolest hlavy, citlivost na světlo a hluk, nevolnost, třes, slabost a neúprosná žízeň. í Alkohol se během svého působení na organismus nevyhýbá ani motorickému centru v mozku, proto se obvykle dostavuje motání hlavy. Bušení srdce je po požití většího množství alkoholu docela normální. Srdeční rytmus po jeho pití stoupá a v některých případech může k bušení srdce dojít. Stejně tak může dojít ke svalovému třesu, který však s ostatními příznaky kocoviny tak jako tak odezní.

Jak na kocovinu

Protože kocovinu zažil asi každý a ti nejlepší z nás ji zažívají opakovaně, existuje i spousta návodů, jak se kocoviny zbavit. Vyprošťovák ani kafé nepomáhá. Spíš naopak. Dovedou sice člověka nabudit, ale dehydrataci organismu nadále podporují. Samozřejmě, pokud jdete na schůzku s neoblíbeným nadřízeným, může být kafé či rychlopivo způsob, jak se nabudit, ale z celkového hlediska tím agónii spíše prodloužíte.

Neutrálním řešením je ledová sprcha. Sice sama o sobě nepomůže k odbourání alkoholu, ale nabudí podobné aktivizační pocity jako kafe, bez dehydratačních účinků. Určitě se ale vyhněte sauně. Obzvláště pro lidi se srdečními problémy je sauna během odbourávání kocoviny nebezpečná.

Co naopak pomáhá je chůze. Asi nikdo není schopen s kocovinou podávat extrémní sportovní výkony, ale pár kiláků chůze mozek okysličí a tím přispěje k odbourání alkoholu v krvi.

Co jíst a pít

Od příznaků kocoviny pomohou ulevit i některé pokrmy. Zejména obligátní česnečka je opravdu ideálním pokrmem pro kocovinu. Česnek totiž snižuje krevní tlak a tím ulevuje energetickému výdeji, které tělo může věnovat odbourávání alkoholu. Podobně poslouží i kvalitní masový vývar.

To, co opravdu pomáhá s odbouráváním alkoholu v krvi jsou mléčné výrobky. A nejenom jogurty. Především jsou vhodné kysané produkty, jako je smetana, či kefír. Krom toho je dobré pít dostatečné množství čisté vody či neperlivé minerálky.

Kola má podobné účinky jako kafé, či zelený čaj. Pár doušků neuškodí a pomůže nahodit do provozu, ale z celkového hlediska spíše agónii prodlužuje a huntuje tělo. Džusy během kocoviny nepomáhají ani neškodí, ale je vědecky prokázáno, že sklenička hruškového džusu před chlastačkou razantně snižuje bolestivost kocoviny.