Nový vůdce Tálibánu Achúndzáda poslal na smrt vlastního syna

Nový vůdce Tálibánu: Hajbatulláh Achúndzáda poslal na smrt i vlastního syna
Hajbatulláh Achúndzáda, historicky třetí velitel Tálibánu byl jmenován velitelem věřících. Stal se tak defacto, nejvyšším představitelem země.

Poté, co hnutí Tálibán prošlo po dvacetileté okupaci Afghánistánem, jako nůž máslem a bez problémů se chopilo vlády nad zemí, bylo jmenování Achúndzády duchovním vůdcem země očekávaným krokem. Uspořádání Afghánistánu se tak zjevně inspiruje Iránem, kde duchovní vůdce má právo blokovat návrhy Parlamentu i Prezidenta.

Achúndzáda prchal před Sověty a má respekt Al Káidy

Vůdcem Tálibánu se stal v květnu 2016 poté, kdy jeho předchůdce Akhtar Mansúr zemřel při útoku amerického bezpilotního letounu v Pákistánu. Podle analytiků se více ne vojenským otázkám věnuje duchovním a právním záležitostem. Snad právě proto se mu podařilo sjednotit znesvářené vojenské velitele.

Je synem muslimského učence, který po sovětské invazi uprchl s rodinou z jihoafghánského Kandaháru do pakistánské kvédy. Zde začal Achúndzáda navštěvovat náboženskou školu. Později se do Afghánistánu vrátil a zapojil se do odporu proti sovětské invazi. Po převzetí moci Tálibánem v roce 1996 se podílel na vládě, byl náboženským instruktorem a soudcem, který řídil podle islámského práva šariá.

Jeho hvězda začala stoupat po okupaci země spojeneckými jednotkami. O náboženských otázkách se s ním radili o ředchozí vůdci Tálibánu, mulla Umar a Akhtar Mansúr. Získal si důvěru nástupce Usámy bin Ladena v čele teroristické sítě Al Káida, Ajmana Zavahrího, který jen nazval emírem věřících.

Sebevražedný atentát syna

O jeho soukromém životě není mnoho známo. Ví se, ale, že jeho syn provedl v roce 2017 sebevražedný atentát, když najel vojenským autem naplněném výbušninami do základny afghánské armády. Tiskový mluvčí Tálibánu objasnil, že třiadvacetiletý Abdur Rahmán byl studentem madrasy. K přání spáchat sebevražedný útok se sám přihlásil.

„Sebevražedný útok doposud provedla řada blízkých příbuzných vysoce postavených činitelů Tálibánu, ale Hajbatulláh se stal prvním nejvyšším vůdcem, jehož syn obětoval život,“ uvedl k tomu v roce 2017 vysoce postavený člen Tálibánu.

O zdraví nového vůdce Afghánistánu panují podle amerických zdrojů pochybnosti. Na veřejnosti se příliš neobjevuje. Podle analytiků by se mu přesto mohlo do hnutí lépe integrovat ntegrovat mladší a militantnější generaci.