Česká stopa v Afghánistánu: Plný sklad chlastu na velvyslanectví. Nechyběla becherovka!

Po obsazení Kábulu a dobytí vzpurné provincie Pandžšír dosáhl Tálibán dalšího významného úspěchu. Mezi popravami odpůrců a mučením žen, které si dovolují projevit vlastní názor, objevil sklad plný chlastu.

Zatímco po českých vojácích po jejich dvacetiletém působení nezůstala v Afghánistánu žádná památka, po českém velvyslanci Jiřím Balounovi zůstali na velvyslanectví zásoby chlastu. A projevil se jako vlastenec. Ve sbírce byly vedle prvotřídních rumů nebo whisky podle záběrů hojně zastoupeny i destiláty z Česka. Na záběrech jsou mezi vybranými alkoholickými nápoji jasně viditelné i plechovky s plzeňským pivem, Becherovka, slivovice Jelínek či rum Božkov.

Snaha o diskriminaci ministra

Podle Pamir News Tálibové narazili na zásoby alkoholu v domě bývalého ministra zahraničí Salahudína Rabbaního. Ten ale odmítl, že by šlo o jeho rezidenci. „Není to můj dům, ale česká ambasáda. Je to propaganda namířená proti mně,“ tvrdil. Jeho tvrzení podpořila pro Blesk Zprávy i mluvčí ministerstva zahraničí. „Můžeme potvrdit, že na zveřejněných záběrech jsou prostory dočasně uzavřené české ambasády v Kábulu,“ řekla Davidová.

Tálibán zahájil v květnu 2021 ofenzívu s cílem získat kontrolu nad zemí v souvislosti se stažením spojeneckých vojsk ze země. Během června a července Tálibán dosáhl významných územních zisků na venkově a v izolovaných městských centrech. Od počátku srpna pak začalo hnutí rychle dobývat hlavní města provincií a dne 15. srpna jeho bojovníci nečekaně vstoupili do Kábulu. Během postupu afghánským územím se Tálibán prakticky nesetkal s významnějším odporem afghánské armády.

Podobné články

Nový vůdce Tálibánu Achúndzáda poslal na smrt vlastního syna

Tálibán porážkou loutkové vlády ukončil dvacet let okupace a Čína se nám směje

Miloš Zeman obvinil BIS ze zrady. Odposlouchávají prý prezidenta a vydírají ústavní činitele. Možná i Babiše