Naši slavní loupežníci: Největší vrah českých dějin jedl plody nenarozených dětí

Lámání kolem stihlo za příšerné skutky i Martina Roháče I LCC
Loupil a vraždil. Často bez důvodu. Dokonce jedl plody nenarozených dětí svých obětí. Martin Roháč je bezesporu nejkrutějším loupežníkem, jaký kdy řádil v českých zemích. Skončil tak, jak si zasloužil.

Tak jako mnoho jiných českých loupežníků i Martin Roháč se vydal na cestu zločinu v souvislosti se službou v císařské armádě. Na rozdíl od mnoha dalších nebyl dezertérem, kterému by nic jiného nezbývalo. Roháč se svými kumpány si službu v armádě užíval a oficiální loupežnická dráha pro něj začala v souvislosti s ukončením války s Tureckem.

Roháč se svými kumpány byli v souvislosti s mírem propuštěni ze služby a záhy začali krást a také vraždit. Rozhodně si nikdy nehráli na nějaké Robiny Hoody. Jejich obětmi byli obyčejní kupci a řemeslníci, kteří si nemohli vydržovat ochranu. Jeho bandě nestačilo připravit je o zboří a peníze, brali jim také jejich oděv a nezřídka i životy.

Prvních vražd se přitom dopustili již brzy po uzavření míru při cestě ze Sedmihradska zpátky do Čech. Přepadávali i v Rakousích a první vraždy se dopustili v Rahašpurku. Jejich krvavá cesta domů pak stála životy desítky lidí. Prešpurk, Uherské Hradiště, Bánov, Újezd, Poštorná, Ivančice. Výsledky loupeží byly ubohé. Například v Hustopečích u Brna zavraždili tři muže, přičemž jediným ziskem byly tři postavy sukna. A u moravského Kojetína přepadli a zabili bednáře, kterému nevzali vůbec nic.

Roháčovo šílené řádění a krutý konec

Sadismus a krutost loupežníků rostl. Poté, co bandu opustila většina mužů, zůstali s Roháčem pouze dva muži a vypuklo šílenství. Během pár dní zavraždili tři těhotné ženy, následně z nich vyřezali nenarozené plody a uvařili si jejich srdce, plíce a játra.

Řádění Martina Roháče trvalo pouhé tři roky. V letech 1566-1568 stálo život 59 osob. Konec nastal poté, co byl dopaden Mikuláš Míča, jenž se na mučidlech přidal a udal Roháče, který zůstával jako jediný aktivní. Zatčen byl ve Velké Bíteši a jeho konec byl hrůzný.

Nejprve mu byly postupně osekávány články prstů, poté mu byly na popravišti kleštěmi trhány části těla a kolem zpřeráženy všechny končetiny. Následně byl ještě zaživa vpleten do kola a takto v nepředstavitelných bolestech čekal na svou smrt.

Předchozí díly

Naši slavní loupežníci: Pražský Honza velel bandě invalidů. Zemřel přikován obručí k posteli