Manželky nacistů: Náruživá Lina vedla bouřlivý sexuální život s Heydrichovým souhlasem

Reinhard Heydrich byl katem českého národa a období jeho působení v Protektorátu je spjato s obdobím teroru a poprav. Jeho manželka Lina ho v jeho řádění plně podporovala. Vymínila si však, že vzhledem k jeho pracovnímu nasazení jí bude tolerovat milence. Pán nad životem a smrtí českých lidí souhlasil.

Manželky nacistů, o nichž budeVLOM.cz následující měsíce přinášet seriál, byly různé. Jedno však měly dost často společné. Své muže v jejich zločinech plně podporovaly. V některých případech je dokonce samy vybízely, aby byly ve své horlivosti pro Hitlera ještě aktivnější. Lina Heydrich nebyla výjimkou.

Lina Mathilde von Osten se narodila do zchudlé šlechtické rodiny a její rodiče ji od dětství vedly k podpoře nacistických myšlenek. V devatenácti se zamilovala do fešáckého nadporučíka německého vojenského námořnictva Reinharda Heydricha. Počátek jejich vztahu nebyl bez problémů. Heydrich měl za sebou nesčetné milostné avantýry a objevilo se dokonce podezření, že jeden z jeho dědů byl židovského původu.

Zde ovšem Lina prokázala jednu z vlastností, které jí od mládí zdobily. Houževnatost. Když se jednou rozhodla Heydricha mít udělala pro to vše. Navíc mu dokázala díky konexím své rodiny prošlapat cestu ke špičkám nacistické hierarchie. Když se v roce 1931 vzali, Heydrichova hvězda v NSDAP již plně stoupala.

Lina Heydrich a bouřlivý sexuální život s milencem

A záhy se projevila druhá vlastnost, která byla pro Linu typická. Její sexuální náruživost. Přestože manžela sama pobízela, aby byl ve službě nacistům ještě oddanější a vůči nepřátelům ještě zatvrzelejší, v některých momentech jí manželova přítomnost scházela. A to přesto, že spolu měli celkem čtyři děti. „Za Reinharda Heydricha jsem byla vdaná deset let. Z toho sedm let nebyl doma,“ prohlásila po válce.

Našla si tedy milence. Byl jím mladičký SS-Grupenführer Walter Schellenberg. Jejich bouřlivý vztah musel Heydrich tolerovat, protože však pár nedělal se svým sexuálním vztahem žádné velké tajnosti, donesl se záhy jejich poměr k Shellenbergově manželce a ta tolik pochopení neměla. Když se Schellenberg jednou pozdě večer vrátil ze schůzky s Linou Heydrichovou domů, čekala tam jeho žena Irena a vchrstla mu do obličeje kyselinu solnou. V roce 1941 se rozvedli.

Po válce

Lina Heydrich svého muže fanaticky podporovala i během jeho působení v Protektorátě. Pro změnu ona tolerovala Heydrichův milenecký poměr s Josefou Huliciusovou v Panenských Břežanech. Nikdy neuznala, že by se její muž dopustil něčeho špatného a s německým státem se později (částečně úspěšně) soudila o vdovský důchod.

Života s jinými muži se samozřejmě nevzdala. Po nějakém čase po válce se znovu zasnoubila, tentokrát s rakouským šlechticem Leopoldem von Zanettim. Avšak ke svatbě stejně nedošlo. Když její snoubenec zjistil, že o vydání Liny pro válečné zločiny usiluje Československo, Heydrichovou vdovu opustil.

Později se provdala za finského divadelníka Mauna Manninena. S ním koupila v roce 1965 ve městě Burg na ostrově Fehmarn penzion „Imbria Parva“. Zde se scházeli bývalí příslušníci SS a vzpomínali spolu s Linou na „lepší časy.“