Pomník Jana Žižky: Lži o největší jezdecké soše i dar Stalinovi

Detail pomníku Jana Žižky I LCC
Pomník Jana Žižky na Vítkově nikdy nebyl největší jezdeckou sochou na světě a stejně jako samotný Žižka má řadu temných momentů.

O vojenském géniovi 15. století se stejně jako o husitech mluví v našich podmínkách převážně zásadně pozitivně. Ve skutečnosti byl Žižka krom svých předností také masový vrah, nelítostný tyran, lupič a prospěchář. Jeho místy až sadistická krutost k nepřátelům (včetně ostatních husitů) vynikala dokonce i v poměrech 15. století. Také pomník Jana Žižky na Vítkově sebou nese několik skvrnek na své legendě.

Pomník Jana Žižky na Vítkově nikdy nebyl největší jezdeckou bronzovou sochou

V médiích se často omílá lež o tom, že socha Jana Žižky na Vítkově je největší jezdeckou bronzovou sochou na světě či aspoň v Evropě. Není a nikdy to nebyla pravda. V současnosti je nejlépe na třetím a možná až na šestém místě. Pomník je vysoký 9 m, dlouhý 9,6 m, široký 5 m a váží 16,5 t., což jsou úctyhodné rozměry.

Jistě. Ale již 39 let před ní vznikla v Římě bronzová jezdecká socha, která byla mnohem větší. Jedná se bronzovou sochu sjednotitele Itálie. Bronzová jezdecká socha Viktora Emanuela II vznikla v roce 1911. Je 12 metrů vysoká a stejně dlouhá. Do jejích útrob se vměstná 21 osob. Je tedy přibližně o čtvrtinu větší, než „největší“ jezdecký Žižka

Paradoxně největší bronzová jezdecká socha na světě patří jinému masovému vrahovi. Je jí pocta zakladateli Santa Fé, konkvistadorovi Donu Juanu de Oñate (1552-1626). Jeho zajímavému životu se budeme věnovat později, nicméně prozraďme, že krom objevitelských cest proslul i krutostí k indiánům a za jeho úspěchy stojí tisíce mrtvých a znásilněných žen. Najdete jí v městečku El Paso a měří 13,5 metru na výšku i délku.

Snaha o vznik nové městské části i dar Stalinovi

Bez zajímavosti není ani původní účel plánu vystavit sochu Janu Žižkovi. Myšlenka oslavit jej pomníkem na Vítkově vznikla totiž již v 60. letech 19. století. Šlo přitom o politický cíl osamostatnit část obce Královské Vinohrady žijící pod Vítkovem a nové obci získat jméno Žižkov. Přestože samostatná socha vznikla až téměř o sto let později, osamostatnění Žižkova plán částečně pomohl.

Na závěr jen dodejme, že zmenšeninu pomníku Jana Žižky lze nalézt i za kremelskými zdmi. Mezi dary, které obdrželi sovětští vůdcové naleznete i bronzový model této sochy. V roce 1945 ji prezident Edvard Beneš věnoval sovětskému diktátorovi Stalinovi.

Podobný článek: Kanec Štefánik. Postelí mu prošly stovky žen. Sbalil i italskou markýzu