Miloš Zeman odvolil, hrad ukázal fotku veselého staříka

Miloš Zeman je naživu. Vhazuje hlasovací lístek do urny I Twitter Jiří Ovčáček
Zásadní otázka voleb je zodpovězena. Miloš Zeman je naživu. Po devíti dnech spekulací zveřejnil v první den voleb fotografii prezidenta jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Prezident trpící dlouhodobě zdravotními potížemi se 9 dní neobjevil na veřejnosti. Šířily se spekulace o jeho katastrofálním zdravotním stavu. Dokonce se objevily teorie, že je Miloš Zeman mrtvý a s oznámením se čeká jen na konec voleb.

Jde o první fotografie hlavy státu po 9 dnech. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček zveřejnil na twitteru fotografie prezidenta na kterých vhazuje svůj hlas ve sněmovních volbách do přenosné volební urny. Na jedné z fotek se usmívá a působí dojmem veselého staříka. Na dalších však působí poněkud dezorientovaným dojmem. Prezident odvolil na zámku v Lánech, kam mu urnu přivezli volební komisaři.

Miloš Zeman a jeho zdravotní potíže

Prezident Zeman trpí zdravotními potížemi dlouhodobě. Komplikace se zhoršují zhruba od srpna loňského roku, kdy si 25. srpna ve večerních hodinách zlomil při pádu ruku. Byl převezen na operaci do Ústřední vojenské nemocnice v Praze, kde byl ještě tu noc operován. Zeman po propuštění z nemocnice dne 29. srpna[ podstoupil rehabilitační proces.

Mezi 20. a 22. lednem 2021 byl hospitalizován kvůli plánované lékařské prohlídce a zároveň očkován proti koronaviru. V dubnu 2021 uvedl, že kvůli zhoršující se neuropatii bude používat invalidní vozík.Od 14. do 22. září 2021 byl hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici. Podle tiskové zprávy Hradu byl dehydratovaný a mírně vyčerpaný.

Na začátku tohoto týdne byl za Zemanem v Lánech jeho lékař Miroslav Zavoral. Ten je zároveň ředitelem Ústřední vojenské nemocnice, kde se Prezident opakovaně léčil. Podle redakce Deník N Zemanovi doporučil mu, aby se nechal znovu hospitalizovat a postoupil další vyšetření. Prezident jít do nemocnice měl odmítnout.