Piráti dostali polovinu preferenčních hlasů jak STAN. Poslanců mají osminu

Piráti získali jen osminu mandátu, jako STAN. Doplatili na preferenční hlasování? Výsledky ukazují opak I Facebook Pirátská strana
Analýza: Volby skončily porážkou Andreje Babiše. Jeden poražený se však najde i v řadách vítězných stran. Piráti získali jen 4 poslanecké mandáty, zatímco jejich volební partner STAN 33. Mohli Piráti získat více poslanců, kdyby netříštili síly?

Piráti získali ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2017 22 mandátů a ve spojení se STAN doufali, že jejich počet ještě navýší. Skutečnost je vůči nim krutá. Voliči jejich kandidáty vykroužkovali a zatímco STAN oslavuje zisk 33 mandátů, Piráty budou zastupovat jen čtyři poslanci. V mikrosouboji uvnitř volební koalice s nimi prohráli ve všech obvodech. Odpovídá však rozložení poslaneckých mandátů jejich vzájemným ziskům?

Piráti nedoplatili na větší počet kandidátů

V rámci kandidátky PIRSTANU se objevily spekulace, že Pirátům mohla ublížit skutečnost, že měli na kandidátce více kandidátů než STAN. Pokud by hypoteticky měli Piráti a STAN podobný počet voličů, kteří by kroužkovali své kandidáty, dávalo by to logiku. Preferenční hlasy pirátských voličů by se více rozložily a kandidáti STAN by je tak díky koncentrovanějšímu hlasování přeskočili.

Skutečnost je, ale jiná. Kandidáti STAN porazili kandidáty Pirátů v celkovém počtu na preferenční hlasy ve všech krajích, jak je možno vidět v tabulce. Prohráli dokonce i v Praze či na Ústecku, kde kandidovali pirátské superstar.

Preferenční hlasy Pirátů a Starostů ve Volbách do PS 2021 v jednotlivých krajích
Preferenční hlasy Pirátů a Starostů ve Volbách do PS 2021 v jednotlivých krajích

Hrálo se max. o jednotky mandátů

Právě skutečnost, že Piráti „prohráli“ se STANEM ve všech krajích stojí za jejich tak nízkým počtem mandátů. Celkově získali celorepublikově „jen“ o polovinu méně preferenčních hlasů. Tomu by odpovídalo rozložení zhruba v počtu poslanců 25:12 pro STAN. Mandáty jsou však z celkového zisku rozdělovány na úrovni krajů.

A tam to poměrově sedí. I tam získali Piráti ve většině z nich maximálně polovinu preferenčních hlasů jak STAN. Na úrovni čísel třeba v Olomouckém kraji získali jejich kandidáti 17 808 preferencí, zatímco STAN 35 212. Oba mandáty tak šly logicky STANu, aby tomu tak nebylo, musely by všechny pirátské preferenční hlasy cílit fakticky k jednomu kandidátovi, což není technicky možné. Každý volič měl až čtyři preferenční hlasy. Jinde bylo ještě hůř. V libereckém získali necelých 15 000 hlasů, STAN dokonce 65 089.

Pokud by ti voliči Pirátů, kteří udělovali preferenční hlasy, svou přízeň v jednotlivých krajích více koncentrovali na jednoho či dva kandidáta, mohli získat při troše štěstí maximálně tři další poslance. V Moravskoslezském kraji získali 31 958 preferencí. STAN jen o 10 tisíc víc, přesto získal všechny tři mandáty. Ani jeden z kandidátů Pirátů zde nezískal 5000 preferencí, při větší koncentraci hlasů pro jednoho kandidáta by si jeden mandát na úkor STAN připsali.

Při troše štěstí mohli podobně získat o jeden mandát víc v Praze a Jihomoravském kraji. Celkově vzato by ovšem ani poměr 30:7 nic nezměnil na tom, že STAN Piráty zcela přejel.