Casa Sperimentale: Prohlédněte si utajený betonový skvost Itálie

Casa Sperimentale alias Casa Albero v plné kráse I
Casa Sperimentale je ikonická stavba nedaleko Říma, která sloužila rodině svých tvůrců několik let jako letní sídlo. V současnosti částečně chátrá.

Přesto se jedná o jedno z nejpozoruhodnějších architektonických děl, které vznikly v Itálii v 60. letech minulého století. Casa Sperimentale, známý také jako Stromový dům (Casa Albero) si jako své letní sídlo vytvořila rodina architekta Guiseppe Peruginiho a stavební projektantky Ugy de Plaisant. Na návrzích se podílel i jejich syn Raynaldo Perugini.

Casa Sperimentale jakou souhra betonu a borovic

Její konstrukci tvoří betonové sloupy. Stavba se řídí striktně matematickými pravidly. Není divu. Její architekt Giuseppe Perugini patřil mezi první, kteří zkoumali aplikaci počítačového programování pro navrhování budov. Přesto stavba dokonale zapadá do svého okolí a organicky splývá s borovicemi rostoucími na jejím pozemku na jejichž mohutných větvích část hlavního prostoru spočívá.

Celý komplex je tvořen třemi hlavními objekty. Hlavního domu v korunách stromů, domku pro hosty a experimentálního domku se specifickou atmosférou. Hlavní dům se stává ze dvou obytných prostor a kuchyně. Všechny čtvercové místnosti mají rozměry 3×3 metry a nachází se v rozličných výškových úrovních. Pokoje s nesčetnými malými čtvercovými okny jsou navzájem propojeny kovovými schody. K obytným blokům jsou zavěšeny dvě koupelny sférického půdorysu.

V posledních letech se na domu bohužel vyřádili sprejeři, přesto je dům podle Raynolda Peruginiho stále v dobrém stavu. V nedávném rozhovoru pro server Lidovky.cz uvedl, že jediným jeho problémem je jeden z nosných betonových sloupů

Stromový dům Casa Albero si můžete prohlédnout v galerii

Podívejte se i na tyto články:

Kateřina Jacques nahá: Zcela se svlékla ve Stromovce a ukázala vše

Nazí cyklisté: Podívejte se na fotky z nudistické World Naked Bike Ride