EXPO 2020: Takto má vypadat budoucnost. Nejlepší stavby z celého světa

Pavilon Británie 2020 I Expo 2020
Celosvětová výstava EXPO 2020 nabízí ukázku současnosti a blízké budoucnosti. Kvůli pandemii koronaviru byla odložena o rok. Nyní však již do Dubaje míří miliony jeho návštěvníků.

Celosvětové výstavy průmyslu a kultur jednotlivých zemí sahají až do druhé poloviny 19. století. První se konala již v roce 1951 v Londýně. Ta současná Expo 2020 se nese v duchu spojování myšlenek a vytváření budoucnosti. Nosným tématem je udržitelnost, mobilita a příležitost. Jde o první světovou výstavu v regionu Středního východu, jižní Asie a v Severní Afriky.

Nejlepší pavilóny Expo 2020

Mezi desítkami pavilónů jednotlivých zemí najdete futuristické stavby, často ve spojení s přírodou a důrazem na ekologii. Australský pavilon tak ukazuje historii australských kmenů a klade důraz na ohrožení mnoha unikátních druhů rostlin a živočichů, které se jinde než v Austrálii nevyskytují.

Speciálně tvarovaný polský pavilon se vztahuje ke každoroční migraci ptáků z Polska do Arábie. Srbský je upraven tak, aby se v něm dají procházet ve virtuální realitě. V americkém pavilonu se nachází kopie pochodně, kterou drží socha Svobody v New York v životní velikosti.

Velký důraz je kladen na boj s klimatickým oteplováním. Pavilon Singapuru je postaven tak, aby měl nulové emise, španělský má být vzorem pro budoucí budovy, které mají být ekologické a zároveň funkční. Stranu nezůstávají ani Němci, jejichž pavilon má ukázat, jak důležitá je spolupráce pro řešení klimatické krize.

Český pavilón ve znamení sluneční energie a vody z pouště

Tématem českého pavilonu je tzv. České jaro.“ Využívá pouze sluneční energii a české inovace. Patentovaná technologie, kterou využívá umí autonomně i ze suchého pouštního vzduchu získat až stovky litrů vody denně a v kombinaci s návaznými zavlažovacími metodami umožňuje pěstování plodin i v nehostinných podmínkách.

Pavilon se také může pochlubit rozsáhlou instalací, která ukazuje dlouhou historii sklářství v zemi. Dvaceti milionům očekávaným návštěvníkům EXPO 2020 je k dispozici restaurace podávající tradiční českou kuchyni.

Podívejte se na vizualizace nejzajímavějších pavilónu světové výstavy EXPO 2020

Mohlo by vás zajímat:

Stavba roku 2021: Takto vypadá unikátní Vila vnitřní krajina z Nového Jičína

Nejdražší restaurace Česka na prodej. Tyto stojí přes 30 milionů

Nejatraktivnější rosničky světa. Toto jsou nejvíc sexy hlasatelky počasí