Stavba roku 2021: Takto vypadá unikátní Vila vnitřní krajina z Nového Jičína

Vila vnitřní krajina v Novém Jičíně získala ocenění Stavba roku I Stavba roku
Stavba roku 2021 má své vítěze. Takto vypadá Vila vnitřní krajina s fantastickým atriem a další oceněné projekty.

Ocenění Stavba roku 2021 získalo deset nejzajímavějších architektonických počinů tohoto roku. Mezi novostavbami je to například výstavní prostor a depo pro historický železniční vůz Slovenská strela v Kopřivnici a mezi rekonstrukcemi obnova nejstaršího českého mariánského poutního místa ve Staré Boleslavi – Mariánské zóně. Cenu veřejnosti obdržely domácí Voliéra La Pampa v Zoo Ostrava

Stavba roku 2021: Novostavby

Mezi oceněné novostavby dále patří městská plavecká hala Louny s podobou zkoseného černého krystalu a kostel Krista Spasitele a komunitní centrum v Praze na Barrandově, který porota ocenila za architektonickou čistotu a schopnost zhmotnit tradiční chápání kostela v moderní jednoduchosti. Oceněno bylo i logistické centrum Lidlu v Buštěhradě, kde porota vyzdvihla realizaci na místě brownfieldu a maximální zpětné využití recyklovaných materiálů, a Vila vnitřní krajina v Novém Jičíně.

Stavba roku 2021: Rekonstrukce

Mezi pěti oceněnými rekonstrukcemi jsou dále Palác elektrických podniků v Bubenské ulici v Praze, který byl navrácen do své původní podoby, a objekt Hybernská 1 s kancelářskými a obchodními prostory, kde byla také obnovena památkově chráněná část objektu. Titul dostalo i zpřístupnění paláce na hradě Helfštýn, kde porota vyzdvihla především realizaci nového vzorového přístupu k rekonstrukci podobných objektů.

Vila vnitřní krajina v Novém Jičíně

V Moravskoslezském kraji stojí Vila s vnitřní krajinou. Navrhl ji architekt Marek Jan Štěpán, a přestože pro kolemjdoucí působí jako moderní dům bez zahrady, uvnitř stavby se pro majitele otevírá fantastické atrium. Dvoupodlažní vila je zasazena do mírně svažitého terénu a plně jej odráží ve svém uspořádání.

V suterénu je vstup do domu a veškeré zázemí – dvojgaráž, technická místnost, šatna, sklady a kancelář. Nadzemní část je umístěna ve dvou úrovních – společenská část je ve stejné úrovni jako atrium, klidová část – ložnice – jsou o 50 cm vyvýšeny nad úroveň atria.

Ve společenské části je jídelna, kuchyně, spíž, obývací pokoj a pracovna. Odděleně mezi oběmi částmi je koupelna hosta, WC a pokoj hosta. V klidové části jsou dvě ložnice, zimní zahrada, šatna a koupelna. Jídelna je prosvětlena kruhovým světlíkem, označujícím centrum domu, v obytném prostoru je umístěn krb.

Před obývacím pokojem a ložnicemi je dřevěná terasa, před pokojem hosta/pracovnou je balkón. Na západní straně atria je objekt sauny a venkovní vstup do atria z ulice. Atrium je opticky propojeno se sousední zahradou a ulicí.

Galerie: Oceněná Vila vnitřní krajina a další vítězné projekty

Oceněné projekty

StavbaProjektantInvestorDodavatel
Rekonstrukce objektu Bubenská 1, Praha 7TaK Architects, s.r.o .; AED Project, a.s.Bubenská 1, a.s. (CPI Property Group)Metrostav a.s.
Městská plavecká hala Lounydkarchitekti, s.r.o.Město LounyMetrostav a.s., Divise 8
Kostel Krista Spasitele a komunitní centrum, Praha – BarrandovATELIER Žiška, s.r.o.Římskokatolická farnost u kostela sv. Filipa a Jakuba Praha – HlubočepyMetrostav a.s.
Obnova poutního areálu ve Staré Boleslavi – Mariánská zónaProjektový ateliér pro architekturu a pozemní stavby spol. s r. o.Kolegiátní kapitula sv. Kosmy a DamiánaKONSIT a.s.; AKANT ART v.o.s.
Logistické centrum Lidl Česká RepublikaTORION, projekční kancelář, s.r.o.LIDL Česká republika v.o.s. aJTA – Holding, spol. s r.o.
Depozitář Slovenská Strela, KopřivniceATRIS s.r.o.; SteelPro 4 s.r.o.TATRA TRUCKS a.s.PS BRNO s.r.o.
Hybernská 1, Praha 1Architektonický atelier Radana Hubičky s.r.o.Lagerris a.s.SYNER, s.r.o.
Muzeum Komenského v Přerově – záchrana a zpřístupnění paláce na hradě Helfštýnatelier-r s.r.o.Olomoucký krajSdružení pro zpřístupnění paláce na hradě Helfštýn HOCHTIEF CZ – ARCHATT PAMÁTKY
Vila vnitřní krajina, Nový JičínAtelier Štěpán s.r.o.MIXA VENDING s.r.o.Tomáš STRAUB s.r.o.
Rekonstrukce kanalizačního sběrače, ulice Nad Novou Libní, Praha 8KO-KA s.r.o.Pražská vodohospodářská společnost a.s.INOS Zličín a.s.; subdodavatel Čermák a Hrachovec, a.s.

Podobné články: Casa Sperimentale: Prohlédněte si utajený betonový skvost Itálie