Tohle si Hřib za rámeček nedá: Praha klesla až na 78 nejchytřejší město

Pražanům vadí zácpy, bydlení i mizerná digitalizace I LCC
Primátor Prahy Zdeněk Hřib se rád chlubí tím, jak dělá město lepším místem pro život. Samotní Pražené to zřejmě vidí jinak. Za poslední dva roky klesla z 19. pozice na 78. v celosvětovém žebříčku tzv. chytrých měst.

Žebříček přitom vzniká na základě průzkumů veřejného mínění mezi obyvateli 118 světových metropolí. Praha se nyní nachází na 78. místě, loni byla 44. a rok předtím obsadila dokonce 19. pozici. Zprávu přinesla ČTK. Na čem by měl Primátor Hřib nejvíce zamakat? Na nic je prý doprava, dostupnost bydlení i digitalizace, která je přitom jednou z vlajkových lodí Pirátů.

Vídeň daleko před Prahou

Žebříčku od jeho vytvoření v roce 2019 vévodí Singapur, který vždy získal první příčku a letos jako jediný obdržel nejvyšší hodnocení „AAA“. Na druhém místě se nachází Ženeva následovaná Oslem, které dostaly známku „AA“. Za nimi následuje Tcha-pej, Lausanne, Helsinky, Kodaň, Ženeva, novozélandské hlavní město Auckland a Bilbao. Vídeň se umístila 11. a za ní je New York, který je tak nejlépe hodnoceným městem obou Amerik.

Takzvaný Smart City Index hodnotí kromě technologických a ekonomických kritérií také kvalitu života, včetně zdraví a bezpečnosti, vzdělání, dopravy a trávení volného času. Praha si přitom pohoršila oproti poměrně vysokému hodnocení v prvním ročníku žebříčku kvůli tomu, že autoři začali brát v potaz některé nové kategorie, jako třeba informovanost o dopravních zácpách či dostupnost bydlení, uvedl Kryštof Kruliš z neziskové organizace Spotřebitelské fórum, která na žebříčku spolupracuje se švýcarským institutem IMD.

Co by měl Zdeněk Hřib zlepšit? Nejhorší v bydlení, dopravě a korupci

Výzkumníci při sestavování žebříčku položili asi 15 tisíc obyvatelům světových měst 39 otázek, jež se týkaly toho, jak jsou spokojeni s životem ve městě a s jeho vedením. Otázky se týkaly různých oblastí, z nichž měli dotazovaní pět označit za nejdůležitější.

V Praze lidé uvedli, že pro ně má největší prioritu dostupné bydlení, dopravní situace a korupce. V těchto oblastech si přitom česká metropole vede podle svých obyvatel nejhůře. Velmi podprůměrnou známku například dostala v otázce, zda je ve městě bezproblémové najít bydlení s nájmem nepřesahujícím 30 procent měsíčního příjmu. Nevalně si vedla rovněž v otázkách ohledně dopravních zácp či toho, zda se digitalizace podepsala pozitivně na kvalitě služeb místních úřadů.

Chuť si můžete spravit třeba zde: Google Street View: Podívejte se na ty nejžhavější holky z ulic a pláží světa