Bezruký František: Neuvěřitelný příběh českého kluka, který si potřásl nohou s americkým prezidentem

Při práci v dílně I LCC
Naučil se štupovat ponožky, psát, řídit automobil, pracovat s pilou a dalším nářadím. Bezruký František se stal legendární postavou první poloviny dvacátého století.

Jeho život je, jak z filmu. Taky o spisovateli Františku Filipovi vznikla divadelní hra, která vypráví jeho neuvěřitelný příběh v Divadle pod Palmovkou.

Bezruký Frantík v Americe

František Filip se narodil jako bezruký chlapec v roce 1904 v Jamné nad Orlicí. Nezkrotnou pílí a také štěstím na lidi to dotáhl opravdu daleko. Řídící učitel Cita v jamenské škole pro něj vymyslel školní lavici, v níž se mohl František naučit psát nohama. Posléze patřil mezi první chovance Jedličkova a posléze Bakulova ústavu. Jejich přísný učitel Bakule své svěřence motivoval heslem: Chci a proto umím!

A František chtěl. Brzy se naučil nohama štupovat ponožky, pít kávu ze šálku, pracovat v dílně s rozličnými nástroji, zavázat si kravatu. Když se ústav zaplnil zmrzačenými vojáky z první světové války, dodával jim svým umem a elánem chuť do života. Při návštěvě USA mu továrník Ford daroval vůz, který mu umožňoval řídit jej nohama a při setkání s prezidentem Spojených států si měl zout botu, a po svém zvyku holé chodidlo nabídnout k potřesení, což prý Prezident s ledovým klidem přijal.

Prohlédněte si, co všechno bezruký František dokázal usilovnou a tvrdou prací zvládnout v galerii

Komunisté z něj učinili mrzáka

František Filip přesto nebyl žádným cirkusákem, především toužil po tom, aby jej okolí vnímalo jako soběstačného. Vystudoval Obchodní akademii, řídil několik podniků, nakonec i vlastní kavárnu v Rožnově pod Radhoštěm.

Díky své píli, se dokázal vzepřít osudu a stal se úspěšným podnikatelem a spisovatelem. Mimo jiné pořádal představení po celé republice. To skončilo s nástupem komunistů v roce 1948. Představení mu byla zakázána, inzertní kancelář kterou založil v Brně zavřena. „Do jejich nástupu jsem byl podnikatelem, pak už jen mrzákem,“ vzpomínal František Filip krátce před svou smrtí.

Přečtěte si také

Tajemní Amišové na snímcích, které ukazují jejich běžný život

Přečtěte si příběh Mary Smith, jejíž rodina 60 let budila dělníky flusáním do oken

Manželky nacistů: Náruživá Lina vedla bouřlivý sexuální život s Heydrichovým souhlasem