Peklo na zemi. Zlatý důl Serra Pellada se proměnil v kolonii nevolníku s tisíci zavražděnými

Přišli hledat zlato a mnohým z nich se to podařilo. Důl Serra Pellada byl ale svědkem i neskonalé bídy, otročiny a násilné smrti. V nejbohatším dole Brazílie bylo zavražděno měsíčně v průměru kolem 50 lidí. Nikdo jejich násilnou smrt nevyšetřoval

Začátky nejbohatšího dolu v Brazílii Serra Pellada sahají do roku 1979, kdy bylo na pozemku místního statkáře Genésia da Silvy nalezeno zlato. V začátcích se zde dalo při povrchové těžbě narazit na zlatý valoun o neuvěřitelné váze 6,8 kilogramu. Není divu, že k místu mířili brzy desetitisíce zlatokopů toužících uniknout bídě a chudobě.

A zezačátku měli štěstí. Da Silva brzy pochopil, že nemá možnosti, jak proud chudých a všehoschopných hledačů regulovat a spokojil se s tím, že nově příchozím dodával potraviny, čistou vodu a pracovní pomůcky. S nekřesťanskou přirážkou samozřejmě. Jeho čas se ale tak jako tak chýlil ke konci.

Císař Amazonie a jeho funkční systém

To když si major brazilské armády Rodrigues de Moura řekl, že o bohatství oblasti se dělí až moc lidí. S pomocí samopalů a kulometů místo jednoduše znárodnil s tím, že se stal hlavním pánem oblasti. O tom, jak to fungovalo svědčí fakt, že oficiálně vytěžených pětačtyřicet tun zlata mělo být pouhou desetinou toho, co se ztratilo cestou.

Da Silva, kterému se přezdívalo „Císař Amazonie“ těžbu racionalizoval, když ji rozdělil do obdelníků 2 krát 3 metry, z nichž pronajímatelé platili každý den pronájem. Den odpočinku nepřipadal v úvahu, v takovém případě jste brzy zjistili, že Vás Vaši sousedé poddolovali a vy jste jen mohl čekat, až se půda i s Vámi propadne. Důl utěšeně rostl až do hloubky 400 metrů.

Serra Pellada se proměnila v peklo

To už došlo k další změně vlastníka. Po brazilských volbách byl da Silva odvolán, byť dál jako šedá eminence řídil velkou část oblasti a utěšeně bohatl. Nová vláda navíc brzy zjistila, že organizovaný chaos v dole je bez násilí defacto nezměnitelný a tak situaci akceptovala. Oblast oplotila a nechala hlídat armádou a vstoupit mohli jen licencování horníci.

Bohatství v dole stále bylo. Když zde nechali vystupovat místní brazilskou hvězdičku s hrůzou utekla s pódia poté, co na ní horníci začali na konci vystoupení házet kamení. Až záhy zjistila, že byly zlaté. Za jediný den si vydělala víc než za celý život. Jistý Ind zde během jednoho měsíce vytěžil 411 kilo zlata! Do půl roka byl zpátky v díře poté, co vše utratil za letadla, auta, holky a zábavu.

A nebylo o co stát. Těžba probíhala formou jedovaté rtuti. Smrtelné pády ze stometrových výšek byly na denním pořádku a měsíčně zde docházelo ke 40-60 vraždám. V přepočtu na počet obyvatel, to bylo v době své slávy nejnebezpečnější místo na světě. Vraždy se evidovaly, ale nevyšetřovaly. Důl se uzavřel v roce 1986 kvůli spodní vodě, kterou nešlo odčerpává. Někde pod ní stále čeká odhadem 20-50 tun zlata.

Jak to v dole Serra Pellada vypadalo si můžete prohlédnout v galerii

Podívejte se také na: Skutečný život našich babiček: Cigarety, nahota a lesbické hrátky