Přečtěte si příběh Mary Smith, jejíž rodina 60 let budila dělníky flusáním do oken

Mary Smith při práci I LCC
Mary Smith pracovala takřka od dětství jako lidský budík. Jejím úkolem bylo budit dělníky, tak aby se zvládli dostat do práce včas a nehrozila jim výpověď.

Ti, dělníci, kteří pracovali v neobvyklou dobu, jako například pracovníci trhu z Limehouse Fields, zaměstnávali pro své vzbuzení klepače. Jako pracovní nástroj jim sloužil obušek na dveře, nebo dlouhá tyč, aby dosáhli na vysoká okna. Někteří z nich, jako Mary Smith pak používali flusačku na hrášek, kterým stříleli do oken.

Příběh Mary Smith

Mary Smith byla jednou z mnoha těch, kteří si vydělávali šest pencí týdně buzením spících dělníků. V roce 1884 se provdala a měla šestnáct dětí. Pouze dvě přežily do dospělosti. Její život stejně jako život dělníků v průmyslové Anglii devatenáctého století nebyl lehký.

Zaměstnanci tehdy neměli takřka žádné práva a doslova každý den čelili hrozbě vyhazovu a následného uvržení jejich rodiny do chudoby, hladu a bezdomovectví. V takové společnosti se dařilo dojen Marxovým teoriím a vykořisťovatelském kapitalismu, ale i povolání lidského budíku.

Někteří z nich, jako Mary, používali hrachové střílečky. Nikdy nesměli opustit okno či dveře klienta, aniž by si byli naprosto jistí jeho probuzením. Práci vykonávalo velké množství lidí, zejména ve větších průmyslových městech, jako je Manchester. Obecně tuto práci vykonávali starší muži a ženy, ale někdy si policejní strážníci svůj plat doplnili plněním úkolu během časných ranních hlídek.

Rodinná tradice

Mary z našeho příběhu svou flusačku na hrášek předala dceři Molly, která byla jedním z posledních klepačů v Londýně. Během války musela riskovat časté nálety. Celkově se tomuto povolání věnovala rodina přes šedesát let. Ona sama s profesí skončila po válce s nástupem levných osobních budíků.

Pokud by vás zajímalo, jakým způsobem se lidé budívali ve středověku, či v dobách, kdy neexistovali klepači ani mechanické budíky, tak řešení bylo hned několik. Indiáni například před kmenovými radami, které často začínaly před úsvitem používali metodu močového měchýře. Zkrátka se před ulehnutím vypili tolik vody, aby měli jistotu, že je tělo samo probudí.

Metodou používanou v Evropě byla zapálená svíčka s hřebíky, které po odhoření vosku s cinkotem dopadli na cínovou misku. Pravda, nebyla to metoda nejbezpečnější a je známo několik případů, kdy dotyčného vzbudil požár jeho domu. A nebo taky ne.

Práci Mary Smith a dalších klepačů si můžete prohlédnout v galerii

Mohlo by vás zajímat: Vesnice milionářů: Takto budou bydlet kousek za Prahou