Japonsko má problém. Na ulicích se ve dne válí opilí obchodníci i děvčata

Problém s pitím netrápí jen muže I Lee Chapman
Japonsko má problém s alkoholem. Fenomén opíjení se, je tu přitom široce tolerován. Podívejte se, jak to pak také vypadá na japonských ulicích.

Japonsko má jednu z nejnižších kriminalit na světě. a Spojujeme si ho s okrasnými zahradami, šílenými kostýmy, neonovými městy, šinkanseny a sakurami. Ani Japonsko ale není dokonalé. Projít se jakoukoliv metropolí bez zakopnutí o omdleného opilce je téměř nemožné. A nemusí to být v noci.

Japonsko a tlak vytváří opilce

Důvodů je několik. Alkohol je v Japonsku jednoduše dostupný a není démonizován. Spíše naopak. Pití alkoholu bylo součástí životního stylu vždy. Starověké chrámy po staletí fungovaly jako hlavní producenti saké a čínští velvyslanci již ve třetím století o Japoncích psali, že se oddávají hodně silným nápojům.

A od té doby se mnoho nezměnilo. K častým způsobům obchodní komunikace patří tzv. „nomination“ (komunikace v pití), populární zejména mezi obchodníky. Tlak na zaměstnance a tradiční kultura pití s nadřízenými pak vede k tomu, že již v odpoledních hodinách jsou v městských dopravních prostředcích, či přímo na ulici k vidění totálně sundaní muži v oblecích a nikdo se nad tím nepozastavuje.

Stejný problém se pak čím dál tím více objevuje i u žen, které byly v minulosti zvyklé popíjet spíše pouze doma. Při pohledu na snímky v galerii trochu překvapí, že podle žebříčku Světové zdravotnické organizace (WHO) patří Japonsku až 119 pozice v pití alkoholu. Nicméně. WHO směrnice berou jednu jednotku alkoholu jako rovnu 10 gramům čistého alkoholu. Japonci považují za jednu jednotku alkoholu až 20 gramů čistého alkoholu.

Na ulicích, v MHD i obchodech. Prohlédněte si nejdivnější snímky japonských opilců

Mohlo by vás zajímat: Google Street View: Podívejte se na ty nejžhavější holky z ulic a pláží světa