Kentaur v ČR: Údajná další smrtelná metla Covid-19 vznikla na twitteru

ilustrační foto Kentaur I LCC
Údajná nová varianta Covid-19, která se v médiích označuje jako Kentaur, není podle vědců nebezpečná a defacto pod tímto jménem ani neexistuje.

Kentaur se českých médiích začal skloňovat na přelomu prázdnin. Mělo se jednat o nebezpečnější variantu Omikronu. Podle vědců se však jedná o nesmysl. Dokonce jim tato subvarianta nestojí ani za oficiální pojmenování. Celá panika vznikla na základě jednoho ironického tweetu.

Kentaur je ve skutečnosti jen subvarianta Omikronu BA.2.75

Podle předsedy České vakcinologické komory Romana Chlíbka nepředstavuje prozatím Kentaur nic mimořádného: „Nevypadá to na nic dramatického, co by mělo otočit vývoj pandemie. Jeho minimální výskyt ukazuje, že nemá potenciál se nějak zásadně šířit. Omikron se rozšířil během pár dní až týdnů po republice. Kentaur je v Česku od srpna a po dlouhé době se tu objevil teprve druhý výskyt,“ uvedl pro Deník Chlíbek.

Ve skutečnosti slovo Kentaur této subvariantě ani nedali vědci, ale veřejnost na základě jednoho ironického tweetu

Vědci název odmítají a příznaky se neliší

Na přelomu června a července totiž uživatele sociální sítě Xabier Ostale sdělil svým followerům, že právě „pojmenoval variantu BA.2.75 po galaxii. Jeho nový název je Centaurus. Zvykněte si na to. Dnes velím všemu ohledně pandemie.“ No a této blbosti se záhy chytla média. Tím, že jedna z mnoha běžných subvariant Omikronu dostala své jméno, stala se pro vnímání veřejnosti mnohem důležitější než ve skutečnosti je. Příznaky se neliší a dokonce ani ve světě převládající podvarianta BA.5 nemá žádný název.

Vědci samotní právě proto pojmenování subvarianty jako Kentaur odmítají, protože podle nich jednotlivé subvarianty Omikronu neznamenají zásadní skok ve vnímání viru. Právě pojmenování poměrně bezvýznamné mutace BA.2.75 jako Kentaur, tak podle nich stojí za současnou obnovenou vlnou zájmu o Covid.

„Protože je to něco zajímavého a nového, bez ohledu na to, jaký to má nebo nemá dopad. Udělala se z toho zkrátka nafouklá bublina,“ uzavřel dosavadní význam Kentaur subvarianty šéf České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.