Před 80 lety nacisté popravili 14letou Jindřišku Novákovou. Pomáhala při atentátu na Heydricha

Jindřiška Nováková I LCC
Jindřiška Nováková byla nejmladší obětí popravenou v koncentračním táboře Mauthausen. 14letou dívku nacisté zavraždili, protože statečně pomáhala ukrýt stopy po atentátu na Heydricha.

Jindřiška Nováková se dostávala do věku, kdy by měla řešit kluky či kam půjde po ukončení základní školy. Doba ale tomu chtěla jinak. Tak jako mnozí jiní byla vržena do situace, kdy musela řešit dilema, zda se zachovat správně nebo mlčet se skloněnou hlavou. I když otázka po správnosti není tak jednoduchá. Jak se má zachovat člověk, který stojí před dilematem: „Pomáhat v boji proti zlu a riskovat život svůj, své rodiny, svých dětí,“ nebo mlčet a se skloněnou hlavou čekat zda se bouřka přežene?

Naštěstí pro ty mlčící se většinou vždy najdou lidé, kteří se s vědomým veškerých důsledků rozhodnou pro první možnost. Rodiče Jindřišky Novákové patřily mezi ně. Je i 14letou Jindřišku za to nacisté popravili. Byla vůbec nejmladší členkou odboje popravenou v koncentračním táboře Mauthausen.

Jindřiška Nováková a její role při útoku na Heydricha

Jindřiška se narodila svým rodičům v Děčíne. Po odtržení Sudet se její rodiče přestěhovaly do pražské Libně, kde se zapojili do domácího protinacistického odboje ve skupině vedené Janem Zelenkou-Hajským. 27. října 1942 se Jindřiška vrací domů ze školy. Je krátce po útoku na Heydricha…

V tu dobu seděl v kuchyni u Novákových parašutista Jan Kubiš, jeden z útočníků. Jindřiščina maminka ošetřuje jeho ruku a Kubiš Jindřišku požádá, aby vyzvedl jízdní kolo na kterém po útoku ujížděl a zanechal ho u prodejny Baťa. Z bezpečnostních důvodů se rozhodnou, že Jindřiška pro něj půjde oklikou, aby zmenšili riziko odhalení.

Jindřiška vyráží a kolo úspěšně najde. První problém nastane, když se ho snaží odvézt. Zpozorují ji, Žofie Čermáková a Cecílie Adamová. Na jejich zvídavé dotazy odpovídá, že je to kolo jejího tatínka a ujíždí. Uklízí jej na dvůr, kde ho později vyzvedává Miroslav Piskáček, syn dalších spolupracovníků domácího odboje.

Odhalení po zradě Karla Čurdy

Obě ženy o nezvyklé události stihly povědět několika kolemjdoucím. Po vyhlášení stanného práva dostanu strach a o události informují gestapo. 3. června 1942 tak nacisté zatýkají 260 dívek Jindřiščina věku a odváží je do sídla Petschkova paláce ve kterém sídlí gestapo.

Těžko říct, co se pak stane. Každá z těchto dívek musí projít z kolem před průzorem filmové promítačky, za nimiž jsou obě dvě svědkyně. Žofie Čermáková a Cecílie Adamová žádnou z nich neoznačí. Tentokrát ještě Jindřiška Nováková unikne.

Asi již nikdo nezjistí, zda ji nepoznaly, či se obě rozhodly odvážně napravit svá předchozí pochybení a Jindřišku zapřít.

Smyčka se však utahuje. O měsíc později 9. července 1942 již Novákovi neuniknou. Po známé zradě Karla Čurdy jsou zatčeny stovky odbojářů. Popraveny jsou celé rodiny. Muži, ženy, děti…

Smrt v Mauthausenu

Novákovi jsou mučeni, ale úkryt parašutistů v kryptě kostela sv. Cyrila a sv. Metoděje neprozradí. Jsou převezeni do koncentračního tábora Mauthausen.

Je 24. října 1942 a za zdmi nacistického koncentračního tábora Mauthausen je hromadně zavražděno 262 československých odbojářů a jejich rodinných příslušníků. 14letá Jindřiška Nováková je mezi nimi. Bylo přesně 11:12 minut.