Čeští politici v dětství: Poznáte malého pionýra v rudém šátku? Již tenkrát uměl mluvit spatra

Čeští politici: Mladý pionýr v 70. letech dvacátého století před příslušníky SNB I LCC
Čeští politici byli jako děti ještě roztomilejší než jejich dospělé verze. Podívejte se, jak během školní docházky vypadal budoucí ministr financí Miroslav Kalousek.

Čeští politici vyrůstali mnohdy ještě za komunistického režimu. Patřil mezi ně i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Bývalý předseda TOP 09, který patřil mezi nejlepší rétory na politické scéně, uměl skvěle mluvit již během školní docházky. Jako mladý Pionýr často recitoval před nastoupenými vojáky či příslušníky SNB.

Pionýr Miroslav Kalousek: Fotku vytáhl mluvčí prezidenta Ovčáček

Fotku z dětství Miroslava Kalouska vytáhl mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček. Zřejmě tím chtěl poukázat na domnělé pokrytectví. Miroslav Kalousek totiž rád poukazoval na komunistickou minulost svých politických oponentů. Samotný Kalousek pravost snímku „přiznal.“

Mladý pionýr v 70. letech dvacátého století I LCC
Mladý pionýr v 70. letech dvacátého století I LCC

„Ano, jsem to já. Moji rodiče doufali, že když vstoupím do Pionýra, pustí mě bolševik alespoň na střední zemědělskou, když už ne na gympl. Doufali marně, musel jsem do fabriky,“ uvedl bývalý šéf TOP 09.

Později doplnil, že fabrikou měl na mysli učební obor. V rámci něj později Miroslav Kalousek vstoupil do Socialistického svazu mládeže, aby mohl odmaturovat. Následně pokračoval studiem na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze.

Čeští politici: Kalousek v mládí zažil i rány pendrekem

Ve své odpovědi na Ovčáčkův útok ještě dodal, že ponížení, které zažíval kvůli represím komunistického režimu „bolelo víc, než jedna pendrekem. Můžete mi věřit, mám zkušenost s obojím.“

Po Ovčáčkově ataku se Kalouska zastala spousta. Mezi nimi i ti, kteří bývalou těžkou váhu české politiky příliš nemusí. Poukazovali na to, že v ČSSR byly děti do Pionýra hromadně naháněny. Někteří pak zvěřejnili své fotografie z dětství, na nichž byli také v pionýrském kroji.