Slavní malíři: Falero snad nenamaloval obraz oblečené dívky

Luis Ricardo Falero byl slavný španělský malíř z konce 19. století. Nyní je již sice zapomenut, ve své době byl ale nesmírně populární. Důvod byl prostý.

Falero se totiž specializoval na ženské akty. Často v mytologickém či orientálním prostředí. A byl v tom skutečně dobrý. Jeho obrazy jsou většinou v soukromých sbírkách v Evropě a Spojených státech. Akvarel „Twin Stars“ je dokonce ve sbírce Metropolitního muzea v New Yorku.

Falero a jeho bohémský život

Falero se narodil ve šlechtické rodině v Granadě. Ke zklamání svých rodičů brzy vzdal předurčenou kariéru ve španělském námořnictvu. Jako bohém putoval pěšky do Paříže, kde studoval umění, chemii a strojírenství. Protože mu však experimenty v chemii a strojírenství přišli příliš nebezpečné, rozhodl se věnovat pouze malířství.

Ani tam však na rozdíl od svých současníků impressionistů příliš neexperimentoval. Spolil svou zálibu v astrologii a mytologii se svou další zálibou. Nahými ženskými těly. Jeho poněkud vyumělkované malby se staly ve své době nesmírně populární, čemuž pomáhal i Falerův exotický andaluzský původ a šlechtický titul.

Ženám hojně holdovali i v soukromém životě. V roce 1896 jej zažalovala jeho bývalá služebná Harvey o výživné na svého syna. Tvrdila, že ji jako sedmnáctiletou Falero svedl a když zjistil, že je těhotná, tak ji propustil. Soud vyhrála.

V cyklu slavní malíři přinášíme obrazy slavných umělců, kteří se ve své tvorbě věnovali aktům. Jejich díla si prohlédněte v galerii