Zemřel Miloš Zeman: Takto vypadá první posmrtné foto. Máme i snímek královny Alžběty z rakve. Vše udělala Midjourney

Midjourney a smrt Miloše Zemana I LCC
Zemřel Miloš Zeman. Máme jeho posmrtné foto. Nebo snímky mrtvé královny Alžběty v rakvi. Nic z toho není problém vytvořit pro Midjourney. Program umělé inteligence. Jaké jsou jeho výhody, nevýhody a rizika?

Program Midjourney využívá umělou inteligenci (AI) ke generování obrazů podle pokynu uživatele. Využívá přitom strojové inteligence, takže by se výsledky měly nadále zlepšovat. V zásadě funguje na podobném principu jako vyhledávač na google, kdy na základě pokynů (v angličtině) poskytuje výsledky.

Zemřel Miloš Zeman a další konspirace

Jak si ukážeme později, výsledky nejsou zdaleka dokonalé, ale s budoucím zlepšováním se jsou spojena četná rizika. Už teď dokáže program poměrně solidně vytvořit obraz připomínající fotografii. Zejména pokud se jedná o stylizované snímky zátiší jsou výsledky již nyní hodně podobné realitě, takže je například pro nízkonákladové food magazíny alternativou k fotografickým bankám.

U reálně odpovídajících životních situací tomu tak není, ale při troše snahy a šikovnosti při zadání je/bude brzy možné vytvořit snímky, které by sice v solidním médiu neprošly, ale lze jimi snadno manipulovat mínění na sociálních sítích či pomocí tzv. kobercových emailů. Jistě, manipulace s fotkami je stará téměř stejně tak dlouho, jako historie fotografie samotné, ale vytvořit si neexistující snímky podle vlastních představ nikdy nebylo tak snadné.

Výroba snímků zobrazující neexistující obrazy starých mistrů, přistání Apolla v Nevadské poušti místo na měsíci, dobytí Mt. Everestu Mallorym či „důkaz“ o tom, že Petr Fiala ve skutečnosti nebyl v Kyjevě. To vše by pomocí Midjourney a podobných nástrojů (DALLE 2, Stable Diffusion) neměl být brzy pro trochu zručného konspirátora žádný oříšek. A pokud se podobných snímků začne šířit po sociálních sítích a emailech tisíce bude to problém. A velký. Odlišit fake news od reality bude ještě těžší.

Jak Midjourney vytvoří mrtvého Miloše Zemana i královnu v rakvi

Po registraci do programu Midjourney nabízí v testovací verzi generování několika desítek snímků zdarma. Po zadání spojení „old dead queen elisabeth lies in open coffin, realistic photo style,“ vygeneruje nejdřív AI po prohledání databáze snímků dostupných na internetu 4 verze požadovaného výsledku.

Návrh královny v otevřené rakvi podle Midjourney I LCC
Návrh královny v otevřené rakvi podle Midjourney I LCC

Poté můžete zvolit, zda vyrábět pro některý z nich variace. Až budete spokojeni s výsledkem, můžete vybranou verzi zvětšit a stáhnout pro následné využití. Takto například vygeneroval program posmrtný obličej Miloše Zemana. Výsledek není dokonalý, ale jako podklad pro konspirační zprávu šířenou po sociálních sítích při větší snaze již nyní dostatečný.

Zemřel Miloš Zeman. Takto by vypadal podle Midjourney I LCC
Zemřel Miloš Zeman. Takto by vypadal podle Midjourney I LCC

Midjourney a malý test z dějin malířství

Samotný program má určité limity, které se mu ve free verzi zatím nedaří uspokojivě vyřešit. Velmi dobře se to ukázalo při testu redakce. Chtěli jsme, aby program vytvořil malbu, která by odpovídala dívkám hrajícím si na venkově ve stylu významných světových umělců.

Program si poměrně kvalitně dokázal poradit s výsledným produktem, pokud byl do určité míry abstraktní, umělec měl ve svém stylu naprosto unikátní rysy a ideálně pokud sám vytvořil obraz na kterém se dívky vyskytovaly. Naopak s realistickými malíři, konceptuálními díly či čirou abstrakcí si poradit absolutně nedovedl.

Mnozí z vás, jistě poznáte na následujícím obrázku dílo, které mělo být inspirované Salvádorem Dalím, Banksym či Warholem. Realistický obraz inspirovaný Leonardem da Vincim či dílem konceptualisty Damiena Hirsta bez nápovědy nepozná zřejmě nikdo. Schválně, kolik z devíti autorů správně odhadnete? Autoři jsou prozrazeni v galerii.

Hrající se dívky na vesnice ve stylu známých malířů podle Midjourney I LCC
Hrající se dívky na vesnice ve stylu známých malířů podle Midjourney I LCC

Zemřel Miloš Zeman se ještě nekoná

Ze samotného testu vyplynulo, že Midjourney zatím nedokáže dobře sám od sebe spojovat situace. Pokud byste chtěli, aby vytvořil obraz hrajících se dívek na vesnici, tak aby více odpovídal stylu umělců, museli byste dotaz ke každému z nich mnohem blíže specifikovat a sami určovat, které charakteristické prvky má výsledný produkt obsahovat. To, co je potřeba zdůraznit je že, Midjourney je pouze nástrojem (a stále poměrně tupým). Autorem (či plagiátorem chcete-li) je vždy člověk, který zadává požadavek.

To, co pomocí přesné definice zvládne již nyní vytvořit poměrně obstojně, jsou obrazy, které připomínají stylizované fotky. Zátiší květin, luxusní recept apod. program zvládne vytvořit vskutku realisticky. Je to však proto, že má k dispozici bezpočet dostupných snímků z nichž může krást (rozumějte čerpat). Pro tématické blogy čerpajících z ilustračních fotek je však již nyní zajímavou alternativou k fotobankám. Jen je potřeba počítat s vyšší časovou náročností při generování odpovídajícího snímku. Zejména ze začátku, kdy se s nástrojem učí, protože definování příkazu je zcela zásadní.

Pokud jde o nereálné situace, navozující pocit toho, že k nim skutečně došlo, nejsou výsledky dosud zcela uspokojivé. Naštěstí. Do budoucna však lze počítat s tím, že při dokonalém slovním zadání a zdokonalených schopnostech samotného nástroje Midjourney, se stane vítanou pomůckou konspirátorů při šíření fakenews zejména cestou sociálních sítí či emailů.

V galerii naleznete všech 9 obrazů, které Midjourney vytvořil na motivy děl světových umělců a prozradíme jejich jména

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT – GOOGLE STREET VIEWS: PODÍVEJTE SE NA TY NEJŽHAVĚJŠÍ HOLKY Z ULIC A PLÁŽÍ SVĚTA