Ženy v Senátu: Počet kandidátek je rekordní, ale netvoří ani 25%. Které jsou ty nejmladší!

Nejmladší ženy kandidující do Senátu I Koláž Vlom.cz
Ženy v Senátu nemají reprezentativní zastoupení. V současnosti netvoří ani 15% senátorek. Ani letošní volby mnoho nezmění.

Ženy v Senátu dlouhodobě reprezentuje významněji méně zástupkyň, než by odpovídalo jejich zastoupení ve společnosti. Tento rok je přitom počet žen mezi kandidáty rekordní. Ani tak však jejich podíl nedosahuje ani 25%.

Ženy v Senátu netvoří ani patnáct procent

Přestože je zastoupení kandidátek značně disproporční a s 24,2% netvoří ani čtvrtinu kandidátů, oproti předcházejícím volbám jejich počet významně vzrostl. v roce 2020, kdy se obměňovala třetina Senátu naposledy, tvořilo zastoupení žen mezi kandidáty pouze 16,2%.

Tento rok je mezi kandidáty vůbec poprvé větší než 20 procentní zastoupení. Vůbec nejméně žen kandidovalo v roce 1998. Tehdy ženy tvořily pouhých 8,8% kandidátů. Vyplývá to z údajů organizace FÓRUM 50%, jež dlouhodobě usiluje o větší zastoupení žen v české politice.

Nejmladší a nejstarší kandidátka do Senátu

Nejmladší ženou mezi kandidáty do Senátu je advokátka Šárka Oharková z Hnutí PES. Teprve čtyřicetiletá absolventka právnické fakulty Karlovy univerzity spolupracovala během covidového období jako právní poradce s iniciativou „Vraťme děti do škol bez podmínek“ na „Lince svobody.“ Kandiduje na Praze 19.

Ženy v Senátu - Nejmladší kandidátkou čtyřicetiletá advokátka Šárka Oharková I Hnutí PES
Ženy v Senátu – Nejmladší kandidátkou čtyřicetiletá advokátka Šárka Oharková I Hnutí PES

Z žen, které kandidují do Senátu je dvěma kandidátkám 41 let. Piráty reprezentuje v Jičíně ředitelka obecně prospěšné společnosti a koordinátorka celostátního projektu Živá krajina Marta Martinová.

Marta Martinová je nejmladší kandidátkou za Piráty I Pirátská strana
Marta Martinová je nejmladší kandidátkou za Piráty I Pirátská strana

Hnutí ANO ve kroměřížském obvodě Lucie Plojhařová, která je předsedkyní představenstva Strategické průmyslové zóny Holešov.

Ženy v Senátu - Lucie Pluhařová kandiduje za Hnutí ANO v kroměžíském obvodu I Fb Lucie Pluhařové
Ženy v Senátu – Lucie Pluhařová kandiduje za Hnutí ANO v kroměřížském obvodu I Fb Lucie Pluhařové

Poslední jedenačtyřicetiletou kandidátkou do Senátu je v mosteckém obvodě bývalá poslankyně za KSČM Hana Aulická Jírovcová. Ta po opuštění strany v roce 2021 kandiduje jako nezávislá. Zároveň tamtéž kandiduje v komunálních volbách za Sdružení Mostečané Mostu.

Hana Aulická Jírovcová ještě jako poslankyně za KSČM I Sdružení Mostečané Mostu
Hana Aulická Jírovcová ještě jako poslankyně za KSČM I Sdružení Mostečané Mostu

Na opačném pomyslném žebříčku se o návrat do Senátu pokouší nestorka ostravské politiky Liana Janáčková (68). Mezi další známé ženské tváře mezi kandidáty patří například Hana Kordová Marvanová na Praze 11, advokátka Daniela Kovářová v Plzni-městě, či předsedkyně Trikolóry Zuzana Majerová ucházející se o post Senátorky v Olomouci.