Hamáček jde na policii. Bude vysvětlovat obvinění z velezrady

Ministr vnitra za ČSSD Jan Hamáček bude v úterý 7.9 vypovídat na policii kvůli okolnostem své neuskutečněné cesty do Moskvy. K ní nedošlo po odhalení kauzy toho, že do výbuchu muničních skladů ve Vrbětich, měla být v roce 2014 zapletena ruská tajná služba.

Podnětem vyšetřování byla informace serveru Seznam Zprávy, podle nichž Hamáček chtěl odcestovat v dubnu do Moskvy. Zde měl chtít získat vakcíny proti covidu-19 výměnou za informace o vyšetřování výbuchu dvou muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku. Podle mnohých byl tím defacto obviněn z velezrady. Hamáček obvinění popírá a podal na autory trestní oznámení.

K výbuchům došlo v říjnu a prosinci 2014. První výbuch nastal 16. října, zemřeli při něm dva lidé. Další sklad vybuchl 3. prosince 2014. Sousední obce musely být krátkodobě evakuovány, areál byl ohrazen a poté následovalo několikaleté odklízení následků a vyšetřování příčin výbuchu. Zásah bezpečnostních složek byl ve Vrběticích ukončen po šesti letech 13. října 2020. V dubnu 2021 vláda zveřejnila důvodné podezření, že do výbuchů byli zapojení důstojníci ruských tajných služeb.

Chtěl Hamáček vyměnit mlčení za dávky vakcín proti Covidu?

Dne 4. května přinesli novináři Janek Kroupa a Kristina Ciroková na serveru Seznam Zprávy informace o schůzce z 15. dubna na ministerstvu vnitra. V článku uvedli, že Hamáček chtěl do Moskvy odletět, aby mlčení o kauze Vrbětice vyměnil za milion dávek vakcíny proti covidu-19 Sputnik V a konání summitu Joea Bidena a Vladimira Putina v Praze.

Hamáček tyto informace odmítl a uvedl: „Jediným tématem schůzek byl dopad kauzy Vrbětice na bezpečnost státu a vztahy mezi Českou republikou a Ruskem.“ Dne 14. května na autory článku Hamáček podal trestní oznámení.

PODOBNÉ ČLÁNKY

Miloš Zeman obvinil BIS z velezrady. Odposlouchávají prý prezidenta a vydírají ústavní činitele. Možná i Babiše

HOVEN TÝDNE: Jak se do lesa Klusák, tak se z lesa prase