ÚNOS LETADLA V PRAZE: Fotbaloví fanoušci se pokusili unést letadlo. Policie tvrdě zasáhla

Únos letadlav Praze. Cvičení policie I Policie ČR
Únos letadla na letišti Václava Havla v Praze zmařila Policie ČR. Fotbaloví fanoušci chtěli na fotbal a nesmířili se s odklonem letu. Jednalo se o cvičení.

Únos letadla fotbalovými fanoušky byl námětem cvičení, které mělo prověřit postupy a koordinaci mezi cizineckou policií Praha – Ruzyně s dalšími složkami za situace, kdy zásah nesnese odkladu.

Únos letadla fanoušky v Praze. Jak to probíhalo?

Zápletka byla prostá. Fotbaloví fanoušci se chystají na zápas do Anglie letadlem. Poklidná situace se mění, ve chvíli, kdy se má kvůli počasí změnit trasa letu.

Fotbaloví chuligáni snad z důvodu obav, aby stihli začátek zápasu začínají být nejprve vulgárně a posléze i fyzicky agresivní. Napadají hostesku, zraní kapitána. Vtrhají do kokpitu, pod pohrůžkou násilí se dožadují změny letu. Je čas na zásah policie.

Ta se brzy v Terminálu 3, ze kterého odlétají soukromé a charterové lety objevuje a únos letadla je rychlým zásahem zažehnán. Naštěstí. Fotbaloví fanoušci totiž unášejí letadla obden.

Na záběry ze cvičení se můžete podívat v galerii

Cvičení, kterého se zúčastnili policisté inspektorátu cizinecké police, letecká společnost a ostatní složky letiště, splnilo svůj účel. Úkolem bezpečnostních složek je v takové situaci zejména ověření úplnosti a správnosti nastavených směrnic, metodických postupů a reálných činností, které vedou k úspěšnému vyřešení problému.

“Poděkování patří všem zúčastněným policistům, figurantům, Řízení letového provozu ČR, a.s. zúčastněným složkám Letiště Praha, a.s. a samozřejmě i letecké společnosti, která pro účely cvičení poskytla své letadlo i s posádkou.“ Zhodnotil cvičení pro Týdeník Policie vedoucí Inspektorátu cizinecké police Praha – Ruzyně, plk. Ing. Vladimír Olič.